Διαδρομές προσανατολισμού με φτερωτές και γευστικές διαδρομές, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

Με δράσεις από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», αλλά και από τα Σημειωματάρια τέχνης, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

«Γευστικές διαδρομές» ακολούθησαν τα παιδιά προς τη βιβλιοθήκη τους, με τις πρώτες ύλες να υπόσχονται γευστικές απολαύσεις  και τον αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο να υπόσχεται λύση στην ενεργειακή κρίση που μας παιδεύει!!! Το παιδικό μυαλό, όταν ποτίζεται με το καλό βιβλίο, δημιουργεί, εφευρίσκει, απελευθερώνει από δύσκολες καταστάσεις..

Δεν μπορούμε να πετάξουμε ψηλά στον ουρανό, για να συναντήσουμε τα θαύματα και τα μυστήρια του κόσμου των πουλιών, μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε τις «Φτερωτές διαδρομές» όπου οι θαυμαστοί πιλότοι, τα πουλιά, μας οδηγούν μέσα από τα βιβλία, στην παρατήρηση, στην ανακάλυψη, στη γνώση του πραγματικού κόσμου, του φυσικού περιβάλλοντος .

Με «φτερά» τα βιβλία του Κώστα Βασιλάκη σχετικά με τα πουλιά, από τις εκδόσεις Λιβάνη, τα παιδιά γνωρίζουν τα διαφορετικά είδη, τα χρώματα, τις συνήθειες, τις φωνές των πουλιών.. Διαβάσαμε το βιβλίο του Lio Lionni, «Έξι κουρούνες», από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος,  μια ιστορία όπου ζώα και άνθρωποι εγκλωβίζονται σε μια ανούσια διαμάχη, χάνοντας την ουσία των πραγμάτων. Ένα βιβλίο που μας διδάσκει πως η ζωή προσφέρεται σε όλα τα πλάσματα ισάξια!!!

Διαδρομές προσανατολισμού για να μη χανόμαστε ποτέ, ήταν η τελευταία καλοκαιρινή δράση στις παιδικές βιβλιοθήκες!!! Διαβάσαμε το απόσπασμα «Για τον ήλιο που ταξιδεύει», από «τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου (το βιβλίο αφόρμησης όλης της καλοκαιρινής εκστρατείας) και στους χώρους έξω από τις βιβλιοθήκες, σε πάρκα και πλατείες, παίξαμε με τη βοήθεια μικρών πυξίδων παιχνίδια προσανατολισμού, αλλά είδαμε και πως μπορούμε εύκολα να προσανατολιστούμε με τη σκιά του ήλιου!!!

Τα παιδιά έδωσαν χρώμα σε διάφορους τύπους πυξίδων, όπου πάνω τους αναλύσαμε και εξηγήσαμε τα σημεία του ορίζοντα και με αφορμή το βιβλίο «Ο ουρανός» των Nuria Roca και Carol Isern, από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα, μάθαμε για τους πλανήτες, για τη «συμπεριφορά» της γης στο σύμπαν και σε συνδυασμό με την προηγούμενη δράση «διαδρομές στ’ αστέρια», τους δείξαμε πως οι ναυτικοί και οι έμποροι από την αρχαιότητα έβαζαν τα δικά τους σημάδια στον νυχτερινό «ουρανό». Ενώ  με απλά υλικά, όπως ένας φελλός ή ένα κομμάτι φελιζολ, ένα μαγνητάκι ψυγείου, μια βελόνα ή ένα συνδετήρα και ένα μπολ με νερό φτιάξαμε την δική μας αυτοσχέδια πυξίδα, που έδειχνε προς το Βορρά!!!

Τέλος μέσα από τις δράσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με τίτλο «Σημειωματάρια τέχνης», κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, το Βραζιλιάνο φωτογράφο, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του, στο πάθος για τη φωτογραφία.. Του αρέσει να παρατηρεί με μεγάλη υπομονή τους ανθρώπους, τον πολιτισμό τους, τη φύση και με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες να φωτίζει τη ζωή τους. Μια φωτογραφία, πέρα από τέχνη, είναι και πολύτιμη πηγή για την ιστορία και τον πολιτισμό.

 Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνει με κάθε επισημότητα σε όλες τις Παιδικές Βιβλιοθήκες που συμμετείχαν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας η τελετή λήξης των δράσεων… Θα αναπολήσουμε στιγμές του καλοκαιριού και θα γράψουμε ένα γράμμα με παραλήπτες… τους αναγνώστες των βιβλίων των παιδικών βιβλιοθηκών!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!