1

Απολογισμός του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Καρδίτσας

Κυρίες και κύριοι, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς θα θέλαμε να προβούμε σε έναν σύντομο απολογισμό του  Δ.Σ του ΔΟΠΑΚ προς ενημέρωση όλων των δημοτών, ώστε όλοι να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και  από κει και πέρα ο καθένας να κρίνει.

Αναλάβαμε τη διοίκηση του ΔΟΠΑΚ, ο οποίος όπως ξέρετε   επιχορηγείται από τον Δήμο, στις 4 Απριλίου 2013 .
Η ετήσια επιχορήγηση  για το 2013 από το Δήμο  Καρδίτσας ανήλθε σε 720.700,00 € ενώ οι δαπάνες μόνο για τη μισθοδοσία ήταν  811.449,00€ .
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ως επιχορήγηση δεν πήραμε  ούτε καν ολόκληρη τη μισθοδοσία.
Παρ όλα αυτά καταφέραμε , με δικά μας έσοδα, να πληρώσουμε την υπόλοιπη  μισθοδοσία και να ανταπεξέλθουμε και στις άλλες μεγάλες δαπάνες που επιγραμματικά θα σας αναφέρω. Και μια που αναφέρθηκα στη μισθοδοσία, θα πρέπει να πω ότι έχω την κατηγορηματική δέσμευση του Αντιδημάρχου Οικονομικών ότι, μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του δήμου , θα πληρωθεί. η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2012 που οφείλεται στους εργαζομένους καθώς και του Δεκεμβρίου 2013. Επίσης και ο μισθός του Ιανουαρίου 2014 θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους άλλους υπαλλήλους του Δήμου.
Θα ήθελα τώρα να σας αναφέρω τα πιο σημαντικά θέματα που επιλύθηκαν ή δρομολογήθηκαν στη διάρκεια αυτών των 10 μηνών.

 • Τροποποιήσαμε και προωθήσαμε τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας , ο οποίος είχε ξεκινήσει φυσικά από την προηγούμενη Διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Ζορμπά.
 • Δρομολογήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δ.Ο.Π.Α.Κ. και αναμένεται η απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για να ξεκινήσει η πληρωμή όλων των οφειλών μέχρι το 2012. Είναι ένα ζήτημα κομβικό που θα λύσει το πρόβλημα των παλιών οφειλών ( περίπου 135000 €)
 • Εγκαταστάθηκε πλήρες μηχανογραφικό σύστημα  μισθοδοσίας και εσόδων- εξόδων.
 • Εξοφλήθηκαν σε ποσοστό 90% οι οφειλές προς τους προμηθευτές όπου υπήρχαν οφειλές πολλών ετών.
 • Έγιναν οι απαραίτητες και επιβεβλημένες εργασίες και προμήθειες για την συντήρηση του χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρου του σταδίου, (αντικαταστάθηκε μεγάλο κομμάτι του χλοοτάπητα του γηπέδου, προμήθεια λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων κ.λ.π.)
 • Επιλύθηκαν τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το κλειστό γυμναστήριο και που ήταν πάγια αιτήματα των συλλόγων:
 • Μονώθηκε η οροφή του κλειστού γυμναστηρίου η οποία έσταζε δημιουργώντας τεράστια προβλήματα , επιδιορθώθηκε το παρκέ  και εξασφαλίστηκε και πετρέλαιο για τα αποδυτήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις και για τη θέρμανση του κλειστού. Και αυτά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία . Να θυμίσω ότι  η θέρμανση είναι ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο Δήμος και ο οποίος κάνει κεντρικό διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου..
 • Καταβλήθηκε  μεγάλο μέρος της οφειλής των λογαριασμών φυσικού αερίου και λειτουργεί κανονικά το κλειστό κολυμβητήριο πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά την ώρα που πολλά άλλα κολυμβητήρια έχουν κλείσει. Βέβαια παραμένει μια σημαντική οφειλή προς τη ΔΕΗ, από την οποία έχουμε ζητήσει διακανονισμό.
 • Μέσα από εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους κολυμβητικούς συλλόγους  ήρθαμε σε συμφωνία και έτσι πλέον οι σύλλογοι συνεισφέρουν στη λειτουργία του κολυμβητηρίου και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και την υπευθυνότητα που έδειξαν . Και αυτό θεωρώ  ότι επιτεύχθηκε διότι όλοι κατάλαβαν ότι λάθη μπορεί να κάνουμε αλλά λειτουργούμε με αίσθημα δικαιοσύνης και υπευθυνότητας  χωρίς να μεροληπτούμε εις βάρος ή προς όφελος κάποιου. Και θέλω να πω επίσης ότι η πισίνα λειτουργεί τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, με καθαριότητα και αυτόματο σύστημα χλωρίωσης.
 • Υπογράφτηκε συμφωνητικό ανάθεσης για τις διαφημίσεις του κλειστού γυμναστηρίου, εξασφαλίζοντας έσοδα για τον Δ.Ο.Π.Α.Κ. για το έτος 2014 και δρομολογήθηκαν όλες οι οφειλές συλλόγων προς τον ΔΟΠΑΚ.
 • Εξοφλήθηκαν οι οφειλές των εξεταστικών επιτροπών του Ωδείου έτους 2013, ύψους 1.990,00 € .
 • Προωθήσαμε προς επίλυση διοικητικά θέματα των υπαλλήλων , κυρίως του Ωδείου, που αφορούν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.
 • Προγραμματίστηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιδικού Τραγουδιού του Ωδείου
 • Εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν 2 πολύ σημαντικές εκθέσεις  στην Δημοτική Πινακοθήκη : μία του Εικαστικού Ομίλου με έργα Καρδιτσιωτών καλλιτεχνών και μία με σημαντικά έργα μεγάλων ζωγράφων που έχουν σχέση με τη " Μύρτις". Έτσι, ανοίγουμε τις πύλες της Πινακοθήκης σε σημαντικές εκθέσεις κάτι το οποίο ήταν χρόνιο αίτημα και των καλλιτεχνών της Καρδίτσας.
 • Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας  ανάμεσα στο Δημοτικό Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο και  το ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου όπου φοιτητές θα σχεδιάζουν για το Μουσείο και θα κάνουν και τις πτυχιακές τους εργασίες. Επίσης δρομολογήθηκε η μετατροπή των αποθηκών στην Καρδιτσομαγούλα σε παράρτημα του Μουσείου ( ως εκθεσιακός χώρος και χώρος συντήρησης).
 • Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες, τις οποίες στηρίζουμε απόλυτα και αναγνωρίζουμε το πολύπλευρο έργο τους, διοργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων. Η πιο σημαντική ήταν η " Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας", με 101 δραστηριότητες για παιδιά και με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχου. Μας δόθηκαν δωρεάν 300 βιβλία, υπολογιστές 2, εκτυπωτής και projector  και τα αναλώσιμα. Φυσικά, δεν προκλήθηκε καμία δαπάνη για τον δήμο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 επισκέψεις σχολείων στις Παιδικές βιβλιοθήκες, οι οποίες σαφώς αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού.
 • Δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν  μετατάξεις υπαλλήλων του Δ.Ο.Π.Α.Κ. σε ανώτερη κατηγορία.
 • Δρομολογήθηκε η μεταστέγαση μιας παιδικής Βιβλιοθήκης για να μειώσουμε το κόστος για ενοίκια.
 • Απορροφήθηκαν   χρήματα από το προϊόν του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου, τα οποία και διοχετεύτηκαν , με αγορά βιβλίων, στην τοπική αγορά της Καρδίτσας.
 •  Πραγματοποιήθηκαν διάφορες  εκδηλώσεις και συνδιοργανώσεις με φορείς:
      ■  Ποδηλατικός Δρόμος Καρδίτσας,

Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης FINAL FOUR στο κλειστό Γυμναστήριο της πόλης..
Συνδιοργάνωση του φιλανθρωπικού αγώνα καλαθοσφαίρισης «ALL STAR» με την τοπική Διοίκηση Καρδίτσας της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών,
Συνδιοργάνωση με τον Α.Σ. ΚΑΡΑΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Καρδίτσας, το κύπελλο ΚΑΡΑΤΕ Κεντρικής & Βόρειας Ελλάδος,
Διοργανώθηκαν, σε συνεργασία  με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας και την Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία (ΑΚΑΚ)  τα  «ΓΑΛΑΓΑΛΕΙΑ 2013», ένας σημαντικός θεσμός.
Συμμετοχή του Χορευτικού στα ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2013.
Συμμετοχή του Χορευτικού κατόπιν προσκλήσεων σε εορταστικές εκδηλώσεις άλλων δήμων.
Τριήμερο εκδηλώσεων, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 21 Ιουνίου 2013 από το Ωδείο.
Εκδήλωση του Ωδείου στο Παυσίλυπο, στις 17 Νοεμβρίου, για την επέτειο του Πολυτεχνείου και σεμινάριο πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιανίστα  Δημήτρη Τουφεξή.
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του  Ωδείου στο Παυσίλυπο.
Συμμετοχή του Ωδείου στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κέντρου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».
Λειτουργήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα το υπαίθριο θέατρο Μητρόπολης όπου έγιναν πολλές σημαντικές παραστάσεις.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά που έγιναν σε αυτούς τους 10 περίπου μήνες που είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά :

 • Ολόκληρο του Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΠΑΚ για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων εγκρίθηκαν ομόφωνα.
 • Τους υπαλλήλους του ΔΟΠΑΚ για τη συνεργασία τους και την προσφορά τους. Να ζητήσω συγνώμη αν κάποιους τους στενοχώρησα μερικές φορές, αλλά δε γινόταν αλλιώς. Έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.
 • Όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους ( την Αναγέννηση Καρδίτσας, τον ΑΟ Καρδίτσας  και όλες τις ομάδες γενικά) για την άριστη συνεργασία.
 • Τους συλλόγους μπάσκετ και τους κολυμβητικούς συλλόγους για την συνεννόηση και την υπευθυνότητα που επέδειξαν.

Και τέλος να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καρδίτσας, τον κ. Κ. Παπαλό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου αυτό το κρίσιμο πόστο.
Θέλω όμως να σας ανακοινώσω ότι προσωπικοί λόγοι και φόρτος εργασίας ( όπως ίσως ξέρετε είμαι Διευθυντής σε σχολείο και ταυτόχρονα Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης) με αναγκάζουν να μη μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον ΔΟΠΑΚ. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει απλά μια θέση αλλά να μπορώ να την υπηρετώ με συνέπεια κάτι το οποίο είναι δύσκολο πλέον λόγω των πολλών υποχρεώσεών μου.
Έτσι, έχω ήδη υποβάλει την παραίτησή μου στον κ. Δήμαρχο.