4ο Διακρατικό Διαδικτυακό Σεμινάριο στα πλαίσια του έργου CO-GREEN
Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 4ο διακρατικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα ‘’Κλιμάκωση των δραστηριοτήτων και των συνδέσεων μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων της Πράσινης Συμφωνίας’’. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Event 6 ‘’Διακρατικό διαδικτυακό σεμινάριο: από την τοπική κλίμακα στη διεθνή διάσταση” του Ευρωπαϊκού Έργου “COmmunity-based action for a GREEN transition (CO-GREEN)”, που υλοποιεί ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Euracademy Association.
Στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος για την ανταλλαγή εμπειριών και τη συζήτηση των καθοριστικών παραγόντων για τη δημιουργία τοπικών αλλαγών και την ενίσχυση της καινοτομίας. Ένα χώρο για να υποδειχθούν οι βασικές πτυχές του σχεδιασμού τοπικών πρωτοβουλιών, αλλά ταυτόχρονα και για να εντοπιστούν τα εμπόδια, οι δυσκολίες και οι λόγοι αποτυχίας τους. Η διαδικασία διάχυσης των πρωτοβουλιών και η διάδοσή τους στο περιφερειακό ή εθνικό σύστημα, που αντιμετωπίζεται επίσης ως ένα σύνολο προκλήσεων, αλλά και πιθανών περιορισμών, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζητήσεων. Βασικός στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου ήταν να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες σε βασικές πτυχές της διαδικασίας δημιουργίας, εφαρμογής και ενίσχυσης κοινωνικών καινοτόμων πρακτικών (συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών).
Ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου, η ομάδα εντόπισε τις ακόλουθες προκλήσεις για την κλιμάκωση των τοπικών δραστηριοτήτων σε ένα co-green έργο. Η κλιμάκωση των δραστηριοτήτων από τις τοπικές σε διεθνείς πρέπει να είναι αμφίδρομη και πρέπει να βασίζεται σε πραγματική επικοινωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των τοπικών κοινοτήτων.
● Κάθε εμπλεκόμενη κοινότητα έχει ενδιαφέροντα παραδείγματα πράσινης μικροαλλαγής. Το πρόβλημα είναι συχνά η κλίμακα και η εστίαση σε περιορισμένες δράσεις από μια μικρή ομάδα φορέων.
● Σημαντικό μέρος της κλιμάκωσης, είναι η αναγνώριση και η συμμετοχή στη δραστηριότητα των υφιστάμενων δικτύων υποστήριξης, που λειτουργούν σε υπερ-τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν συνασπισμοί οργανώσεων, εμπειρογνωμόνων και δημόσιων φορέων που υποστηρίζουν τον πράσινο μετασχηματισμό. Μπορούν να ενισχύσουν την κοινοτική δράση, να επιτρέψουν την απόκτηση νέων πόρων και εμπειριών, να επιτρέψουν την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με μοντέλα και τρόπους εργασίας.
● Όταν σχεδιάζουμε έναν τοπικό πράσινο μετασχηματισμό, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να επικοινωνούμε τις δράσεις, τα έργα και τα εμπόδια με τους άλλους. Είναι σημαντικό να παρέχουμε τα εργαλεία για τη δημιουργία σχέσεων. Τα νέα μέσα και οι τεχνολογίες είναι σημαντικά, αλλά και οι άμεσες επαφές και οι προηγούμενες εμπειρίες συνεργασίας.
● Το κλειδί είναι η οικοδόμηση αμφίδρομων σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των ενεργών κοινοτήτων και των φορέων χάραξης πολιτικής και των δημόσιων φορέων. Κατά τον τρόπο αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η υποκειμενικότητα των ίδιων των κοινοτήτων. Δεν πρέπει να είναι παθητικοί αποδέκτες των αναπτυξιακών πολιτικών, πρέπει να είναι σε θέση να τις διαμορφώνουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.
● Κατά τον καθορισμό πιθανών δικτύων συνεργασίας, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο εντόπισαν μια σειρά περιφερειακών, εθνικών και διεθνών οργανισμών που μπορούν να υποστηρίξουν τις διαδικασίες μετασχηματισμού των πράσινων κοινοτήτων.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.