4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

«Ευχαριστίες και απόψεις της Οργανωτικής Επιτροπής της 4ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης»

Η ΟικόΣφαιρα και η Οργανωτική Επιτροπή της 4ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, αισθάνονται την ανάγκη να καταθέσουν κάποιες απόψεις και να ευχαριστήσουν όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στις εκδηλώσεις της Γιορτής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαϊου 2015, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας,

Έτσι, ευχαριστεί :

  • Τους χορηγούς : Δήμο Καρδίτσας, ΑΝΚΑ Α.Ε. – Europe Direct Καρδίτσας.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας που μετείχε στη διοργάνωση  και μας παραχώρησε το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Θερμές ευχαριστίες και στο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας που μας βοήθησε σε ό, τι και αν χρειαστήκαμε.
  • Τις κυρίες Λόλα Βολοτοπούλου, Βούλα Ρίζου, Ευαγγελία Παραβαϊτση, Φωτεινή Δίκαρου, Λέλα Σταθοπούλου, Ελένη Παπάρα, Λέλα Δάλλα-Παπαυγούλη, Μαίρη Τράκα και Σάσα Θεοδωράκου που παρασκεύασαν τα παραδοσιακά εδέσματα τα οποία προσέφερε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων. Όπως επίσης και την παιδαγωγό, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Μυρσίνη Χαρκοπλιά και τη νηπιαγωγό Ειρήνη Καραδήμου που συμμετείχαν σε άλλη εκδήλωση του ίδιου Συλλόγου.
  • Την Παναγιώτα Καβράκη από την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. που επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την αφίσα.
  • Τα παιδάκια του 40ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας που φωτογραφήσαμε τις χούφτες τους γεμάτες σπόρους, και η φωτογραφία αυτή αποτέλεσε το κύριο θέμα της αφίσας και του προγράμματος.
  • Όλους τους άλλους που είναι πολλοί και συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Γιορτής.

Απόψεις -Σχόλια:  

earini-9Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά και η φετινή Εαρινή Γιορτή να αφιερωθεί στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάσωση, διάδοση και χρήση τους και αν κρίνουμε από την ανταπόκριση του κοινού για να πάρει έστω ένα φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους ή ένα γλαστράκι με παραδοσιακό φυτό που χαρίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας θα έχει συνέχεια. Τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους διότι το θέμα της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων μας αφορά όλους, αφορά την ίδια μας τη ζωή και το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε και αν μείνουμε άπραγοι ο καθένας μας θα έχει το μεράδι της ευθύνης του.

Αξίζει να τονίσουμε και από τη θέση ετούτη, ότι οι πολυεθνικές που σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν σήμερα τις κοινωνίες μας, έβαλαν πλώρη να απαγορεύσουν  το δικαίωμα σποράς παραδοσιακών σπόρων, προκειμένου να επιβάλλουν τους δικούς τους σπόρους μιας χρήσης, με προφανή σκοπό την κερδοσκοπία και τον έλεγχο του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος.

Η ΟικόΣφαιρα, μπροστά σε αυτή την απειλή προσπαθεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς να δημιουργήσει Τράπεζα Σπόρων, με σκοπό να μην εξαφανιστούν οι ντόπιες – παραδοσιακές ποικιλίες φυτών.  Συνεργάζεται με παραγωγούς που καλλιεργούν ντόπιους σπόρους, συγκεντρώνει ντόπιους σπόρους, τους ανταλλάσει με άλλους, και επί πλέον διανέμει και δωρεάν φυτάρια και σπόρους σε εκείνους που αδυνατούν να παράγουν δικά τους.  Όλοι οι παραπάνω κρατάνε  σπόρο από τα φυτά που θα καλλιεργήσουν  με την ευχή  ή  υποχρέωση να επιστρέψουν  μια μικρή ποσότητα στην ΟικόΣφαιρα, για να συνεχίζουμε έτσι την προσπάθεια για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους.

Επιτακτική λοιπόν προβάλλει η ανάγκη για συστράτευση των πολιτών στην γενικότερη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Η ΟικόΣφαιρα, έχει ανάγκη από νέους εθελοντές, από μέλη και φίλους και καλούμε, για ακόμη μια φορά, όσους μπορούν να μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Περισσότερα: www.oikosfaira.gr