23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

«Το βιβλίο είναι μια σίγουρη αξία κι ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης… », με αυτή τη φράση, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Φέτος λόγω της Καραντίνας και του Κορωνοϊού, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά τόσο στη Βαρκελώνη, όσο και στη χώρα μας.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας μέσα από τις σελίδες τους στο Facebook, παρουσιάζουν την πολύ ωραία και έξυπνη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Ζωγραφίζω όπως…» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Με 4 όμορφα βίντεο που φτιάξαμε σε συνεργασία με το Καρδίτσα Livestreaming και τον Κύριο Βαγγέλη Παπαβασιλείου, κάθε Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάζουμε κι έναν διαφορετικό διάσημο ζωγράφο και με έξυπνες και εύκολες οδηγίες, ένα παιδί με απλό και πρακτικό τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει όμορφους πίνακες στα πρότυπα διάσημων ζωγράφων όπως ο Μοντριάν, ο Καντίνσκι, κ.α.

Όσοι μικροί ή μεγάλοι θέλουν να πάρουν μέρος στις διαδικτυακές δραστηριότητές μας, αρκεί να επισκεφτούν τη διεύθυνση : http://www.karditsalivestreaming.gr/, να δουν τα βίντεό μας και μετά να μας στείλουν τη δημιουργία τους στο paidikesbibliothikes@yahoo.gr, ώστε να τις ανεβάσουμε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!!!

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς και δημιουργούμε!!!