Δωρεές στη Βιβλιοθήκη

image_print

Δημήτρης Γ. Σιούφας

​Προσέφερε το 1916 από την προσωπική του βιβλιοθήκη στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου 2.500 τίτλους βιβλίων, καθώς και τα αναγκαία έπιπλα για την τοποθέτησή τους.

Ο Δημήτρης Σιούφας γεννήθηκε το 1944 στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας και σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981 και συνεχώς από τότε μέχρι τις εκλογές του 2009. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. αναπληρωτής πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και κατόπιν υπουργός του ίδιου υπουργείου και υπουργός Ανάπτυξης . Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ζήσης Σκάρος

Προσέφερε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη 1.500 τόμους βιβλίων.

Γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας το 1917. Το πραγματικό του όνομα ήταν Απόστολος Χρήστου Ζήσης. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορία της 4ης Αυγούστου διώχτηκε για την παράνομη πολιτική δράση του. Το 1938 γράφτηκε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942 εντάσσεται στο Ε.Α.Μ. με ενεργό δράση. Ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση στη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών οπότε και κατέφυγε στο εξωτερικό. Το 1980 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας για την τριλογία του “Οι Ρίζες του Ποταμού“. Τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της πόλης της Καρδίτσας. Πέθανε στην Αθήνα το 1997.

Ελένη Λαδιά

Προσέφερε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου 2100 τόμους βιβλίων.

Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει τιμηθεί με το Β’ Κρατικό βραβείο (1981) για τη συλλογή “Χάλκινος ύπνος” και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την “Ωρογραφία” (1999) και με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος (2007) για τη νουβέλα “Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι“. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα σλοβένικα, τα γαλλικά και τα αγγλικά, σέρβικα, ρουμάνικα και στα φιλανδικά.