06/12/2016
image_print

metaksaΗ Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) αποδέχθηκε μία νέα πολύ σημαντική δωρεά από τον κύριο Σταμάτη – Παναγιώτη Μεταξά.

Ο κύριος Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς (1936), σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1954 – 1968) ζωγραφική με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Γιώργο Μαυροϊδη, νωπογραφία και τεχνική των φορητών βυζαντινών εικόνων κοντά στον Κώστα Γεωργακόπουλο (1966-1968). Παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας της École Pratique des Hautes Études (1969) στο Παρίσι. Το 1969 εξελέγη βοηθός στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροϊδη στην ΑΣΚΤ, όπου από το 1989 δίδαξε, ως αναπληρωτής καθηγητής, τεχνικές ζωγραφικής και τεχνολογία των υλικών. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ.

Είναι παλιός φίλος της πινακοθήκης· το 2003 είχε την επιμέλεια έκθεσης που παρουσιάστηκε στην πινακοθήκη μας, ενώ την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση έργων του, στην διάρκεια της οποίας μάλιστα έδωσε 2 ομιλίες στο κοινό της Καρδίτσας. Με την ολοκλήρωση της έκθεσή του προχώρησε σε δωρεά συνολικά 23 έργων του προς την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας. Με την καινούριά του δωρεά εμπλουτίζει την εικαστική συλλογή της πινακοθήκης με 38 έργα, δημιουργώντας ταυτόχρονα μία πλούσια και αρκετά αντιπροσωπευτική ενότητα δικών του έργων. Συχνά στα έργα του ενσωματώνει στοιχεία από το ιδιαίτερο επιστημονικό του πεδίο που είναι η τεχνολογία των υλικών ζωγραφικής. Στα έργα του συνυπάρχουν στοιχεία από τις αισθητικές και τεχνολογικές του έρευνες και το μίγμα αυτών συνιστά τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της δουλειάς του.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καλλιτέχνη που εμπιστεύεται τα έργα του στην πινακοθήκη.


metaksa-01 metaksa-02